Verslag van de jaarvergadering en lezing van 5 april 2017 door Cees Schuller.

Tijdens de jaarvergadering waren er ongeveer 55 mensen aanwezig. Het financiële  jaarverslag werd door de penningmeester voorgelezen omdat de overheadprojector weigerde.

De kascommissie heeft de kas gecontroleerd en goed bevonden. Na de pauze werd de zaal wat voller en dat had natuurlijk met de lezing te maken.

Ongeveer 95 mensen kwamen speciaal om naar Cees Schuller, de schrijver van  een boek dat over de postbezorging in de Biesbosch vanaf 1896 gaat, te luisteren.

De drie letters PTT roepen, net zoals het tuinpad van mijn vader, bij velen nostalgische gevoelens op. Ze brengen ons terug naar de tijd dat een eerzame postbesteller op zijn dagelijkse tocht door het dorp vriendelijk werd begroet en toegesproken. Brief, brief- of ansichtkaart werd vaak persoonlijk afgegeven en geregeld werd onderweg een kopje koffie, soep of ook wel eens een borreltje aangeboden. Geen moeite was de besteller teveel zijn poststukken onberispelijk en op tijd bij de mensen aan te leveren. Zelfs als die veraf in de polder woonden en zelfs bij diegenen die verbleven in een erg moeilijk te bereiken gebied als de Biesbosch.

Bij postbezorging in de Biesbosch met het postbootje denkt iedereen meteen aan Drimmelen. Vanuit Drimmelen vertrok dagelijks een postbootje over de Amer om boeren en polderwerkers in de Biesbosch  de laatste nieuwtjes uit de bewoonde wereld te bezorgen. Een uitkomst voor deze geïsoleerd wonende bevolking die tegelijkertijd meteen voorzien werd van meegebrachte broden of kruidenierswaren. In bijna ieder boek over de Biesbosch staat wel een foto van een postbootje; veel artikelen zijn er over geschreven en regelmatig duiken er oude foto’s op met een postbode, postbootje of postbezorging. In diverse bladen staan reportages over deze postbezorging.

De postbodes waren bekende mensen: zowel in Drimmelen, als in de Biesbosch. Wie kent niet Janus Driesprong, Kees Schuller (lzn),  Kees Schuller (Hzn), Cor de Wijs en Cor Ariëns? Maar toen Cees de diverse  postbootjes eens ging uitzoeken, bleken er meer te zijn dan dat hij dacht. En bij de postbodes waren namen waar hij zich als geboren en getogen Drimmelenaar wel een persoon bij kon plaatsen zoals Leendert van der Hoeven, Jan Rolaff en Barend Verhoeven, maar er was minder van bekend. Reden voor hem dus om eens navraag te gaan doen.

Toen bleek dat Thomas Westerhout in Werkendam al één en ander op papier had gezet. Met zijn toestemming heeft Cees  daar dankbaar gebruik van gemaakt.

In de lezing wordt ingegaan op de onlosmakelijke band tussen Drimmelen en de Biesbosch, de diverse postkantoren in Drimmelen, waarvan de laatste op de batterij stond, en uiteraard de postbodes en postbootjes. De eerste postvaart was in december 1896 en werd door Leendert van de Hoeven gedaan. Er waren 38 mensen die door 2 postbodes tegelijk bezocht werden. Zij werkten 2 weken op/ 2 weken af. Post was voor de bewoners het enige contact met de buitenwereld. Het getijdeverschil was nog wel eens een probleem. In de winter waren er grote ontberingen voor de postbodes. Zij liepen met prikstokken over het bevroren water. Met de Kerst kregen de postbodes een cadeau.

Nu, ruim 120 jaar verder en hoewel er heel veel is veranderd, vaart het postbootje nog steeds. Nu wonen er nog 5 mensen die door het postbootje bezocht wordt. Maar ook de kampeerders in de Biesbosch krijgen wel eens post.

In de loop der jaren hebben  er verschillende logo’s op de boten gestaan. Aan de hand van foto’s, waarvan de meeste uit de eigen collectie van Cees komen, kregen wij een beeld dat het bezorgen van de post nog niet zo’n eenvoudige zaak was. Wat centraal stond en staat bij de postbezorging : de klant is Koning. In weer en wind, onder zomerse omstandigheden en bij winterse kou. Tegenwoordig wordt de postboot ook als promotieboot gebruikt, b.v voor een huwelijksvoltrekking.

Het was een interessante lezing waarin wij als toehoorder een goed beeld hebben gekregen hoe de postbodes van toen en nu niet alleen de brenger van goed of slecht nieuws waren, maar een grote sociale en maatschappelijke functie hadden.

 

Please publish modules in offcanvas position.