Hieronder het verslag van de wandeling met heemkundekring Made en Drimmelen ter gelegenheid van de open monumentendagen 2018.

Open Monumentendag 8 september jl.

Bij monumenten denken velen aan kastelen, kerken en vooruit misschien ook nog wel aan mooie grachtenpanden. Dat ook het landschap een prachtig monument is, bewees onze voorzitter Louis van Suijlekom zaterdag 8 september jl. maar weer eens. Hij leidde ons die middag door het prachtige poldergebied tussen Oud-Drimmelen en Hooge Zwaluwe.

Vertrekkend bij de familie Van Schie, Oud-Drimmelen 4, was de eerste bestemming het verlaten kerkhofje aan de fraaie dreef, een flink stuk van de bewoning verwijderd. Gelukkig had Louis de sleutels van het hek bij zich en kon de mythe van de man met het houten been- die niet binnen de muren begraven wilde wonen omdat hij er tegenop zag bij het Laatste Oordeel over de muur te moeten klimmen- weer eens ontzenuwd worden.

Door weiden en langs akkerranden bereikten we Hooge Zwaluwe waar we van de gelegenheid gebruik maakten de fraaie, die middag ook opengestelde Protestante Kerk te bezichtigen. De wandeltocht vervolgde ons naar de uitwateringssluis bij de in 1645 aangelegde zeedijk van de Emiliapolder. Onderweg werden we bijgepraat over historische gebeurtenissen die daar rondom plaatsvonden en vergat Louis natuurlijk ook niet ons te wijzen op de mooie natuur en enkele zeldzame planten die we tegen kwamen. Lopend op de oude zeedijk hadden we een mooi uitzicht over het gebied dat in vroegere tijden door heel wat gemeentelijke, kerkelijke en waterstaatkundige grenzen doorsneden is.

 

Na ruim twee uur wandelen bereikten we met een voldaan gevoel weer ons vertrekpunt, waar Sjaak van Schie de koffie met koek al voor ons had klaar staan.

 

 

  

 

Please publish modules in offcanvas position.