Met deze fietstocht krijgt u een indruk van de ellendige dagen rondom de bevrijding en de periode dat de huidige gemeente Drimmelen aan de frontlinie lag. Made en Drimmelen zijn de bevrijding in 1944 bepaald niet ongeschonden door gekomen. In Made vielen veel slachtoffers en ontstond veel materiële schade door het geweld waarmee de bevrijding plaats vond. Drimmelen werd een half jaar lang frontplaats aan de Amer met de Duitse strijdkrachten aan de overkant van de rivier. Zeer vaak vonden beschietingen plaats en staken Duitse verkenners de rivier over. Komend najaar wordt herdacht dat Zuid-Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Noord-Nederland ging toen de hongerwinter in. De Biesbosch was bezet gebied maar de ruigheid van het gebied maakte een bepaalde manier van sluipverkeer per kano, de linie-crossings, onder zeer moeilijke omstandigheden en met gevaar voor eigen leven, mogelijk.

Door middel van deze fietstocht wil de Heemkundekring Made en Drimmelen een beeld scheppen van het verdriet en de schade van die ellendige periode door middel van foto's en verhalen, die op bepaalde punten onderweg getoond of verteld worden.  

Alle gemeenten rondom de Biesbosch hebben met de omstandigheden en de gevaren van toen te maken gehad en willen dit samen herdenken met een speciaal programma onder de naam De Biesbosch, 75 jaar bevrijd. Heemkundekring Made en Drimmelen geeft met deze fietstocht mede invulling aan dat programma.

De fietstocht vond plaats op eigen risico op zaterdag 2 november en op zaterdag 9 november op de hoek Haasdijk/Esdoornlaan. Tussen 10.00 en 14.00 kon gestart worden in groepen van circa 8 personen onder begeleiding van een verhalenverteller. Mogelijk dus nog een vervolg in mei 2020. 

Please publish modules in offcanvas position.