Heemkundekringen zetten zich in voor behoud van erfgoed / monumenten en erfgoedvereniging Bond Heemschut doet dit ook. Er is dus een gezamenlijk belang op dit terrein. Een samenwerking tussen uw heemkundekring en onze vereniging kan mogelijkheden bieden. Krachten bundelen om elkaar te versterken. Samen met u willen wij ons sterk maken voor bedreigd erfgoed in uw gemeente.

U weet natuurlijk als geen ander waarom erfgoed zo belangrijk is. Waar steunt de Nederlandse identiteit op? Onder andere op de gezamenlijke taal, maar ook op de gebouwde omgeving en op specifieke gebruiken en ambachten bijvoorbeeld. Identiteit, ziel van onze samenleving, herinnering aan ons verleden. Mensen verblijven ook graag in een aantrekkelijke woonomgeving en dikwijls is dit een woonomgeving met veel monumenten. Ook daar is gebouwd erfgoed belangrijk.

In bijgaand jaarverslag vindt u informatie over bedreigd erfgoed in Brabant. Als heemkundekring zult u ook regelmatig geconfronteerd worden met bedreigd erfgoed. Mocht u daarbij behoefte voelen aan advies dan willen wij u graag helpen. En omdat wij een landelijke vereniging zijn kunnen wij op basis van onze statuten ook bezwaar aantekenen en procederen tot bij de Raad van State.

Mocht u nog geen lid van Heemschut zijn dan is dit zeker het overwegen waard. Ik verwijs u hiervoor naar onze website www.heemschut.nl. De kosten voor een lidmaatschap zijn € 37,50 per jaar. U kunt zich hier opgeven als lid van onze vereniging! Meldingen van bedreigd erfgoed kunt u rechtstreeks richten aan de commissie Brabant via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met vriendelijke groet,

Gerard van der Vliet,