Deze dagen begint officieel de herfst, maar de zomer laat zich niet zomaar wegjagen en kunnen we nog even genieten van een heerlijk zonnetje. Komend jaar is er veel aandacht voor 75 jaar Bevrijding. Niet alleen landelijk, ook wij, als erfgoedvereniging, besteden hier aandacht aan. Graag attenderen wij u op een aantal interessante bijeenkomsten en activiteiten in het kader van 75 jaar Bevrijding.

26 september: Stilleven Liniecrossers Lage Zwaluwe

Brabant Remembers heeft voor iedere gemeente een Stilleven laten maken door kunstenaar Rocco Verdult. Voor de gemeente Drimmelen is een fragment van de Liniecrossers uit Lage Zwaluwe gekozen: ‘Sigaretten als stille getuigen van de Biesboschcrossing’.

Op donderdag 26 september van 14.00 tot 16.00 uur is in De Ganshoek een presentatie van het Stilleven Liniecrossers. Leen ten Haaf geeft een presentatie ‘Leven met en tijdens de oorlog’ en Piet Meeuwisse geeft een presentatie over Sr Hackett en de Liniecrossers. U bent van harte welkom!

14 oktober: Lezing de Thor lijndienst

De Thor voer vanaf 1900 tot 1938 een geregelde dienst vanaf Geertruidenberg naar Rotterdam met onderweg een aantal opstappunten, waaronder Lage Zwaluwe. Na gereedkomen van de verkeersbrug te Moerdijk verviel de noodzaak en werd deze dienst in 1938 stilgelegd. Tijdens de oorlog is deze weer in de vaart gekomen wegens brandstofschaarste voor het wegverkeer. In februari 1944 is de Thor VI op het Hollandsdiep beschoten door Engelse jagers. Daardoor raakte de stuurman zwaar gewond en liep het ongestuurde schip op de glooiing juist voorbij de haven van Lage Zwaluwe. De stuurman overleed enige dagen later aan zijn verwondingen. Deze lezing wordt gegeven door Cees Schuller op 14 oktober bij Ons Belang, Kerkstraat 47, Lage Zwaluwe.

9 november: Presentatie themaboek Catharina Nelemans, Zuster in oorlogstijd

Het jaarlijkse themaboekje gaat dit keer over Catharina Nelemans. Zij heeft als rodekruiszuster veel betekend voor Hooge en Lage Zwaluwe in oorlogstijd. Over haar toenmalige activiteiten is niet veel bekend, omdat zij niet wilde dat zij op een voetstuk geplaatst zou worden. In haar ogen deed ze gewoon haar plicht. In de oorlog heeft ze een dagboek bijgehouden. Samen met Arie Nelemans hebben wij dit dagboek en veel door haar nagelaten documenten bewerkt tot een themaboek. Het themaboek zal feestelijk worden gepresenteerd op zaterdag 9 november in de NH-kerkte Lage Zwaluwe, aanvangstijd 14.00 uur. Zowel een afvaardiging van B&W van Drimmelen als van Dordrecht zullen hierbij aanwezig zijn. De bijeenkomst wordt muzikaal omlijst door Muziekvereniging Alliance. Na afloop is er een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje. U bent van harte welkom!

Leden krijgen het boek toegestuurd. Niet-leden kunnen het boek tijden de presentatie kopen voor € 8,--, daarna zijn ze bij ons verkrijgbaar voor € 10,--.