NIEUWSBRIEF - SEPTEMBER 2019

75 jaar bevrijding

75 jaar geleden was de bevrijding van Noord-Brabant op de Duitse bezetters in volle gang.

Dit jaar sprak Guus Meeuwis tijdens de 75ste provinciale herdenking van de Brabantse Gesneuvelden moedig over zijn grootvader, die in de Tweede Wereldoorlog in een krijgsgevangenkamp in Duitsland heeft gezeten. Ook presenteerden jongeren op indrukwekkende wijze de resultaten van hun zoektocht over hoe we in de toekomst blijven herdenken. Dit was onderdeel van de internationale conferentie Past:Forward plaats waarin young professionals aan de slag gingen met ‘herdenken en vieren van vrijheid’.

Dit zijn slechts twee onderdelen van het uitgebreide programma wat momenteel plaats vindt. 75 jaar bevrijding herdenken en vieren we door heel Brabant met prachtige initiatieven.

Wij wensen alle organisaties en deelnemers heel veel succes en plezier!

Landelijke aftrap 75 jaar vrijheid

Brabant Remembers presenteerde 6 STILLLEVENS op de Vrijheidsboulevard tijdens de landelijke aftrap 75 jaar vrijheid in Terneuzen. Met officiële opening door koning Willem-Alexander.

Primeur: De collectie van alle 75 STILLLEVENS zal voor het eerst als geheel te zien tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Fietsroutes: Liberation Route Brabant

De Liberation Route Brabant vertelt het verhaal van de bevrijding, maar toont ook wat de Tweede Wereldoorlog heeft betekend voor gewone Brabanders. Acht fietsroutes, verspreid over Noord-Brabant, leiden je langs Brabant Remembers-verhalen, luisterzuilen van de Liberation Route Europe, monumenten en musea, die samen de impact van de oorlog op Noord-Brabant zichtbaar maken.

Brabant, brug naar vrijheid

Brabant Remembers presenteerde op maandag 16 september het boek Brabant, brug naar vrijheid; een verhalenbundel vol persoonlijke, ingrijpende en inspirerende Brabantse oorlogsverhalen.
In het boek Brabant, brug naar vrijheid staan bijzondere en inspirerende verhalen: groot en klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie en bevrijding. Verhalen waarin een levensveranderende gebeurtenis, keerpunt of dilemma centraal staat. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving.
Het boek is vanaf nu verkrijgbaar bij onze musea partners en (online) boekwinkels.

Poster | Living History AR App

De poster van de Brabant Remembers Living History AR App is weer beschikbaar. In deze poster komen 10 aangrijpende verhalen tot leven. Deze verhalen worden zichtbaar wanneer je de app gebruikt om de poster te scannen.

Tot en met oktober is deze posters gratis verkrijgbaar voor onderwijsinstellingen. Zie onderstaande link voor de voorwaarden.

E-training

Sinds deze week staat de online training van Brabant Remembers online. In deze online training leer je meer over de campagne. Deze online training kun je ook gebruiken om je gasten/ medewerkers/ vrijwilligers op een interactieve manier te informeren over Brabant Remembers. De online training is gratis te volgens via onderstaande link.

Meld je evenement aan

Je kunt ook je eigen evenementen aanmelden voor de Brabant Remembers agenda. Onderaan de agenda pagina staat de optie om je eigen evenementen toe te voegen.

Zo creëren we samen één overzicht van al het WOII aanbod in Brabant.