NIEUWSBRIEF - JANUARI 2020

‘75 jaar vrijheid’ vier je in Brabant

Heel Nederland viert in 2020 dat we 75 jaar in vrijheid leven. In Brabant kun je dat op wel héél bijzondere manieren doen. Samen met regionale en landelijke partners zet Brabant Remembers zich ook dit jaar weer in om via een bijzonder programma 75 jaar vrijheid te herdenken en vieren. In deze nieuwsbrief een eerste vooruitblik op de activiteiten die in 2020 zullen gaan plaatsvinden.

De Kunst van Vrijheid: indrukwekkende kunstinstallaties op vier oorlogserfgoedlocaties

Vanaf maart 2020 is een bezoek aan Nationaal Monument Kamp VughtOorlogsmuseum OverloonBevrijdende Vleugels in Best en het Biesbosch MuseumEiland éxtra bijzonder. Tijdelijke kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars zorgen voor een unieke beleving. Dompel je onder in videoproducties of in een wonderlijk klanklandschap. Laat je overweldigen door een pakkend schouwspel van licht en donker. De kunst gaat een bijzondere verbinding aan met de locatie waardoor je op jouw manier kunt stilstaat bij 75 jaar vrijheid.

Op 5, 6, 7 en 8 maart gaan de kunstprojecten in première en zullen er verschillende voorstellingen plaatsvinden. Meer informatie volgt binnenkort.

Gezocht: Figuranten voor videokunstwerk NM Kamp Vught

In het kader van 75 jaar bevrijding wordt komend jaar maart een audiovisuele kunstinstallatie vertoond in NM Kamp Vught. Dit werk wordt gemaakt door videokunstenaars Beeldjutters en lichtontwerpster Isabel Nielen. Een belangrijk onderdeel van dit kunstwerk is de videoprojectie van een (eindeloze) groep mensen die voorbij trekt. Hiervoor zoeken wij figuranten die willen mee doen en gefilmd willen worden in een greenscreen studio in Tilburg.

Iedereen is welkom voor deze opnames, ongeacht je leeftijd, sekse, achtergrond of uiterlijke kenmerken. Acteer ervaring is niet vereist. In het werk is uiteindelijk enkel je silhouet te zien als een zwarte schaduw. Je komt dus niet heel erg herkenbaar in beeld. Meedoen kan op vrijwillige basis. De opnames nemen ongeveer 1,5 uur in beslag. In ruil hiervoor krijg je toegang tot een exclusieve preview van de lichtinstallatie tijdens één van de try-outs.

Data: zaterdagmiddag 25 januari
Locatie: Tilburg

Dubbelcrash 1945 krijgt een grootse herdenking

75 jaar geleden crashten bijna tegelijkertijd 2 RAF-bommenwerpers (Halifax) in De Peel. 1 vliegtuig haalde de geschiedenisboeken, maar van de andere bommenwerper was tot 2012 niets bekend. Die nacht verloren 9 van de 15 bemanningsleden hun leven. Wat was er gebeurd?

Bij gebrek aan overzichtelijke totaalgegevens balde in de nacht van 7 op 8 februari 1945 het collectief geheugen twee vliegtuigongelukken samen tot één vliegramp. Na een grootschalig internationaal onderzoek lijkt de oplossing tot het mysterie in zicht.

Beleef op 7 februari 2020 de openbare herdenking, samen met o.a. de commissaris van de Koning Wim van de Donk en internationale gasten. Klik hier voor meer informatie.

Organiseer je een activiteit in het kader van 75 jaar vrijheid in 2020? Meld je activiteit dan aan voor de agenda's van brabantremembers.com en visitbrabant.com. Zo kunnen we gezamenlijk een nog groter publiek bereiken en meer mensen betrekken bij het WO2 erfgoed van Brabant.