4 & 5 mei 2020

Thuis herdenken en vieren op 4 & 5 mei

Dit jaar herdenken en vieren we vanuit huis op 4 & 5 mei. Waar we niet samen kunnen komen, zoeken we online de verbinding en verdieping op. Ook vieren we online en iedereen kan vanuit huis meedoen. Hang de vlag uit, speel en zing mee, neem stilte in acht en spreek over vrijheid.

In deze nieuwsbrief brengen wij graag verschillende suggesties onder de aandacht wat je op 4 & 5 mei thuis kunt doen. Bezoek ook onze website voor een uitgebreid overzicht.

Herdenking 4 mei NM Kamp Vught te zien via televisie en internet

Met een speciale herdenkingsuitzending op Omroep Brabant staat Nationaal Monument Kamp Vught op 4 mei stil bij de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. O.a. Selma van de Perre (97), minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus, de 16-jarige Lieve Metzlar en Stef Bos zullen een bijdrage leveren aan deze bijzondere herdenking.

De herdenking wordt 4 mei uitgezonden door Omroep Brabant. Op TV om 13.35 uur, 15.30 uur, 16.55 uur en 22.55 uur. Het programma is ook online te bekijken via www.omroepbrabant.nl

Geef vrijheid door online

Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid in Nederland. In deze periode van binnenshuis blijven, is het juist een mooi moment om bij onze vrijheid stil te staan.
Daarom geven wij vrijheid door, doe je mee? Download het GIFje, post deze op je tijdlijn en gebruik #brabantremembers #geefvrijheiddoor #75jaarvrijheid.

Thuisuitje.nl Live vanuit Oorlogsmuseum Overloon

Nederland blijft thuis om de gevolgen van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. Maar dat betekent niet dat ons leven stil staat. Er valt nog zoveel bijzonders te ontdekken! Daarom brengt de Instagram pagina van thuisuitjes nu de leukste uitstapjes naar je thuis.

Op maandag 4 mei strijkt thuisuitje.nl neer voor een live uitzending vanuit Oorlogsmuseum Overloon. Het team van Overloon zal je door het museum gidsen en de bijzondere verhalen uit het museum vertellen. De live-stream start op 4 mei om 14:00 uur en is te volgen via het instagram account van thuisuitjes.nl.

#Vrijheidsvuur
In 2020 staan we stil bij 75 jaar vrijheid. We markeren dit moment door samen met heel Nederland het vuur te ontsteken.

Op 4 mei vanaf 21.00 uur ontsteken we daarom thuis of op het werk ons eigen Vrijheidsvuur; een vlam, een fakkel, een kaars, een lichtje óf digitaal. We geven het vuur digitaal door aan onze vrienden en familie, die dat op hun beurt ook weer doen. Het écht ontstoken vuur zetten we thuis achter het raam of in de tuin.

In de nacht van 4 op 5 mei ontsteekt commissaris van de koning Wim van de Donk het vrijheidsvuur in Den Bosch. Het vuur blijft 5 mei de hele dag branden.

Dit is mijn foto van de Tweede Wereldoorlog

Op 4 mei wordt bekend gemaakt welke 100 foto’s door het Nederlandse publiek gekozen zijn, 1 mei wordt bekend gemaakt welke Brabantse foto's onderdeel worden van deze selectie. Bekende Nederlanders lichten vanaf nu iedere dag hun eigen keuzes toe in korte, zelf opgenomen, video’s. Een spontane actie met mooie en ontroerende verhalen: ‘Dit is mijn foto van de Tweede Wereldoorlog’.

Activiteiten Nationaal Comité 4 & 5 mei

Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij 75 jaar vrijheid. Het Nationaal Comité 4 & 5 mei roept Nederland op vanuit huis mee te herdenken, te zingen, te vlaggen en om met elkaar in gesprek te gaan over vrijheid.

Bekijk hier de tips van het Nationaal Comité 4 & 5 mei

Oproep Nationale Kinderherdenking 4 mei

Tijdens de kinderherdenking op 4 mei bij Madurodam kunnen alle kinderen in Nederland meezingen! Kinderen kunnen namelijk een video insturen waarop zij het volkslied zingen. Deze video’s worden gebruikt ter afsluiting van de live registratie van de herdenking op 4 mei.

Taptoe spelen

Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die op 4 mei de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur.

Online Bevrijdingsfestival Grave

Artiesten en Graafse ondernemers organiseren samen met 0486tv een online Bevrijdingsfestival op 5 mei. ’s-Avonds direct om 19:00 uur start het Online festival. Burgemeester Lex Roolvink zal het festival openen. Naast optredens van diverse artiesten zijn er tussendoor korte filmpjes te zien in relatie tot het thema ‘vrijheid 75 jaar’.