In Nieuwsbrief en ’t Carillon hebt u daar al het nodige over kunnen lezen. In ongeveer honderd pagina’s (A4-formaat en ruim 70 afbeeldingen) wordt de 350-jarige reis van de H. Bernardus door Made beschreven. Niet alleen in- en exterieur van de kerk en pastorieën, maar vooral de personen die daarin geleefd en gewerkt hebben, komen aan bod. Uitdrukkelijk is er ook plaats voor de wijze waarop de generaties Madenaren vóór ons hun geloof hebben beleefd.

350 jaar geleden bracht pastoor Wijnant Olijslagers de H. Bernardus mee naar Made. Het boek volgt deze heilige op zijn reis door het dorp. Sindsdien verbleef Bernardus er op verschillende adressen en maakte hij zowel hoogte- als dieptepunten mee. Zijn eerste verblijf leek op een stal en brandde in 1795 af. Hij verhuisde daarop naar het huidige centrum waar zijn kerk al spoedig te klein werd om alle parochianen te kunnen ontvangen. Daarom werd er heel wat gebouwd en verbouwd en  het interieur voor veel geld verfraaid. Natuurlijk vonden er plechtige bijeenkomsten plaats. Velen zijn er gedoopt, deden er hun eerste plechtige communie, zijn er getrouwd of hebben vandaaruit een dierbare naar zijn of haar laatste rustplaats gebracht. Wie herinnert zich nog zijn gang naar de biechtstoel, dat enge duistere hokje, waar in het bijzijn van een priester aan zorgvuldig gewetensonderzoek gedaan werd?

Ruim aandacht ook voor de veranderende Madese katholieke gemeenschap in en na de zestiger jaren van de vorige eeuw. De katholieke kerk kwam steeds verder in het teken van vernieuwing. De beslissingen en resultaten van het door paus Johannes XXIII bijeengeroepen Tweede Vaticaans Concilie moesten het geloof naar de mensen zelf toebrengen en de kerk zo nieuwe vitaliteit bezorgen. Op heel wat inspanningen dit tot stand te brengen wordt uitgebreid ingegaan.

De leden van de heemkundekring ontvangen het boek gratis, niet-leden kunnen op dit  15 euro kostende boek inschrijven. Wellicht ook interessant voor leden en niet-leden die dit boek als geschenk tijdens de komende feestdagen in december iemand cadeau gaan doen.

Intekenen op dit boek kan door een berichtje te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..