Beste leden en bestuursleden, Een bijzonder nieuwtje dit keer. Onze collega Emiel Verwijst van het team foto en film van het BHIC tipte het Nationaal Monument Kamp Vught over bijzondere filmbeelden, van de herdenking in 1946 van oud-gevangenen in Vught, die hij zelf inkleurde. “Bijzonder, ook omdat er zo weinig bewegend beeld is van Kamp Vught”, aldus Jeroen van den Eijnde, directeur Nationaal Monument Kamp Vught. In de film loopt een grote groep mensen door de straten van Vught en passeert het bord ‘Bewarings- en interneringskamp’ op het kampterrein. Na de bevrijding van Zuid-Nederland werd dit in gebruik genomen voor de internering van de van collaboratie verdachte Nederlanders. In een volgend filmbeeld leggen bezoekers kransen op de voormalige fusilladeplaats, waar kort na de oorlog een groot houten kruis werd opgericht door omwonenden. De oud-gevangenen zijn deels in hun oude kamppakken gekleed. Graag verwijs ik u via onderstaande link naar het nieuwsbericht waarin u de oorspronkelijke zwart-wit Polygoonfilm 8 vindt én de gekleurde film. Wij zouden het fijn vinden als u aan dit bijzondere nieuws aandacht wilt schenken via uw kanalen en website. In de bijlage daarom ook nog wat stills uit de film en het bericht.

Als u interesse heeft in de filmbeelden dan kunt u contact opnemen met Nationaal Monument Kamp Vught, via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Als u vragen heeft, mailt u mij dan gerust. Met vriendelijke groeten,

Margot America

5201 AB 's-Hertogenbosch