Kadasterkaarten

Het kadaster bestaat al bijna 200 jaar. Net zoals de burgerlijke stand, de posterijen en de dienstplicht danken we deze aan Fransen in de tijd van Napoleon. Het kadaster is opgericht om een eerlijke en gelijkvormige methode te vinden om belasting te heffen op onroerend goed. Natuurlijk geeft het eigenaren ook rechtszekerheid over hun bezittingen.

In Nederland is in 1810 een begin gemaakt met het opmeten en intekenen van de toen bestaande percelen. Kort na 1830 is de gehele voormalige gemeente Made en Drimmelen ingetekend en zijn de daar bijhorende OAT’s ingevuld. OAT’s zijn registers waarin eigendommen aan de hand van een aantal aanduidingen zoals grootte en soort van eigendom omschreven staan. Om het kadaster actueel te houden, wordt sindsdien iedere wijziging keurig bijgehouden.

Een werkgroep uit onze vereniging is al een aantal jaren actief de oudste kadastrale kaart ( met bijbehorende registers) van de gemeente Made en Drimmelen te digitaliseren en zo voor derden gemakkelijk toegankelijk te maken. Een monnikenwerk dat al ver gevorderd is. Zelfs Oosterhoutse gebieden als Stuivezand en Steelhoven worden al aangekoppeld. Ook is het al mogelijk een virtuele vlucht te maken over de dorpen zoals die er in 1832 uitzagen.

De gedigitaliseerde kadastrale kaarten uit 1832 van alle gemeentes worden nu aangeleverd aan HisGis. HisGIS staat voor Historisch Geografisch InformatieSysteem. Dit systeem staat op internet en wil al die kaarten van gemeentes aan elkaar koppelen. Op deze kaarten staat veel informatie, een voorbeeld is te vinden bij www.HisGIS.nl waar onder andere de gemeente Loon op Zand reeds is ingevoerd.

Vanuit deze basis van digitale kadastrale kaarten uit 1832 krijgen de kaarten in de toekomst verdere invulling met informatie tot en met de huidige tijd zodat behalve een geografisch ook een geschiedkundig overzicht van de ontwikkelingen van grond, bebouwing en infrastructuur ontstaat. Er is voor de leden van de werkgroep voorlopig nog volop arbeid te verrichten.